upphovsrättslagen
Nu vill jag ta upp ett viktigt ämne, speciellt för oss kreatörer. Nämligen upphovsrättslagen! 

Jag har, vad jag nu vet om i alla fall, varit skonad ifrån att få min bilder stulna. Tyvärr upptäckte jag dock förra veckan att ett relativt (för orten) stort företag har använt en utav mina bilder. Bilden publicerades på företagets facebooks-sida och på deras hemsida. Bilden var också beskuren så min vattenstämpel inte längre syntes. Väldigt tråkigt tycker jag, då jag gladeligen hade delat med mig av min bild om de bara hade frågat. 
Nu hävdar dock företaget att en privatperson har mailat bilden till dem och att de inte är dem själva som tagit bilden från nätet. Jag vet inte hur det gått till och ärligt spelar det ingen roll vem, för det är fel i vilket fall. 

MAN TAR INTE ANDRAS BILDER! 
Snälla respektera det! 


Jag lägger ner min själ i fotograferingen för att en dag kunna försörja mig helt på det kreativa fotoskapandet. Det här är min passion och jag blir väldigt ledsen när folk inte ser mitt slit och använder min bild som allmän egendom. Bakom varje bild/konstverk ligger svett och tårar, kärlek och passion. De minsta man kan göra är att åtminstonde respektera upphovsrättslagen. 

Vill du använda någons bild fråga först! Hittar du inte någon att fråga kolla om du kan hitta någon annan bild eller i alla fall länka till bilden!  

Är du osäker på vad som gäller kan du kolla in här ---> Upphovsrättslagen
Har du själv råkat ut för "bildstöld" kan man här, om man blir medlem få hjälp ---> Svenska fotografernas förbund (Här finns också en jättebra prislista om man har svårt att sätta pris på sina foton finns också information om upphovsrättslagen) En väldigt bra sida faktiskt och jag rekomenderar er att bli medlem där, det ska jag själv bli! 
Sedan finns det också något som heter Creative Commons, CC. 

"Creative Commons är en ideell organisation vars mål är att hjälpa de som skapar och vill dela med sig av sina verk (helt eller delvis). Creative Commons gör det möjligt genom ett system av licenser.

Du som skapar ett verk, är upphovsmannen, väljer vilka friheter du vill att verket ska ha och får genom Creative Commons ett licensavtal som passar ditt önskemål.

Du kan läsa om de olika villkoren, Creative Commons licenserna, och om du undrar över något tveka inte att skicka ett mejl, så svarar vi så snart vi kan: fraga(at)creativecommons.se."
- Från deras hemsida. 


Nu mailade jag till företaget och det hela slutade väldigt bra, företaget bad om ursäkt och köper bilden av mig. Men jag vet att det här är vanligt förekommande för konstnärer och fotografer. Internet är en skitbra plattform för "nätverkande" och "personlig marknadsföring" men också helt jävla livsfarligt då det är tillgängligt för vem som helst egentligen. Så jag vill uppmana alla er att tänka er för när ni använder er av andras bilder! Kanske vill du bara ha en fin bild till ditt blogginlägg men fråga då upphovsmannen om lov först eller länka till bilden och säg vem som skapat den om du inte får kontakt med upphovsrättmannen. 

Blev kanske lite lätt flummigt det här, men det jag vill ha sagt är: fråga först och ge kredd till kreatören! 


Bilden är inte den som blev använd, den här bilden tog jag i veckan när jag och Linnéa åkte till Ramhultafallet i Göteborg, så fint ställe! 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress